Łaknienie
Łaknienie można opisać jako doświadczanie wyraźnego zmniejszenia poczucia głodu i apetytu u osoby w sposób, który może skutkować zarówno mniejszą chęcią do jedzenia, jak i zmniejszoną radością z jego smaku. Zwykle powoduje to, że osoba funkcjonuje przez dłuższy czas bez jedzenia.
W zależności od intensywności efekt ten może skutkować poczuciem całkowitego braku zainteresowania, a nawet wstrętu do jedzenia. Czasami może to często powodować fizyczny dyskomfort (np. Nudności) podczas próby jedzenia. W przypadku silnego tłumienia apetytu, często łatwiej jest spożywać pokarmy płynne, takie jak koktajle proteinowe, w celu uzyskania pożywienia potrzebnego do funkcjonowania.
Tłumieniu apetytu często towarzyszą inne zbiegające się efekty, takie jak stymulacja lub uśmierzanie bólu w sposób, który może prowadzić do poczucia, że albo ma się wystarczająco dużo energii, by nie potrzebować jedzenia, albo ma wystarczająco dużo znieczulenia, by nie odczuwać bólu głodu. Najczęściej wywoływane jest pod wpływem umiarkowanych dawek związków pobudzających, takich jak amfetamina, metylofenidat, nikotyna, MDMA oraz kokaina. Może jednak również wystąpić pod wpływem innych związków, takich jak opioidy, psychodeliki i selektywne inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI). Warto zauważyć, że jeśli te substancje są stosowane przez dłuższy czas, często dochodzi do utraty wagi.